Start

Introductie…

Het onderstaande is voor een groot deel gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, hier en daar aangevuld met ervaringen (en meningen) van anderen.
Ik ben begonnen met kousebandslangen te houden toen ik een jaar of dertien oud was (1969/1970). Gelukkig vonden mijn ouders het goed. In mijn eentje met de trein naar Rotterdam en daar op zoek naar een dierenwinkel die reptielen verkocht (naïef als ik was dacht ik toen nog dat in zo’n grote stad overal reptielen te koop zouden zijn). Na een groot deel van de dag door Rotterdam te hebben gezworven, dierenwinkel in, dierenwinkel uit, kwam ik na vele tips uiteindelijk uit op de Noordsingel. Daar zat een redelijk grote reptielen zaak, van Mourik. Ik wist niet wat ik zag. Allerlei dieren die ik alleen uit boeken kende, de een nog exotischer dan de andere. Gelukkig liet ik me niet verleiden tot de aankoop van al dat mooie grut, maar hield ik me aan mijn plan: Thamnophis.
Nou, die had hij wel. Bijna volledig zwarte kousebandslangen met drie gele lengtestrepen kropen constant rond in een bak waar er zeker honderden in zaten. Een mooi paartje uitgezocht en snel weer op zoek naar het station.
Het bleken twee Thamnophis sirtalis parietalis te zijn, afkomstig uit Manitoba, Canada. De kenmerkende rode flankvlekjes waren alleen zichtbaar als ze flink gegeten hadden. Ik was verkocht!!

Heb vanaf dat moment een jaar of vijftien kousebandslangen gehouden en gekweekt. Ben ze daarna een beetje uit het oog verloren, al heb ik ook toen nog wel voor verschillende Thamnophis, Nerodia en Natrix soorten gezorgd, maar niet thuis. Heb de laatste vijfentwintig jaar ook heel veel andere soorten reptielen en amfibieën verzorgd in een reptielenzoo in Vlissingen (achteraf niet echt iets om trots op te zijn want ik heb er veel voorbeelden gezien hoe het vooral niet zou moeten), maar de goede ervaringen die ik daar heb opgedaan zijn voor een flink deel van toepassing op de verzorging van kousebandslangen.
Op een gegeven moment heb ik het genus Thamnophis min of meer herontdekt en houd thuis nu enkele soorten en ondersoorten.
Maar dat is meer dan genoeg over mij.

Wanneer je voor het eerst kousebandslangen (of andere dieren) gaat houden, is het eerste wat je moet doen:

Nadenken, veel informatie verzamelen en lezen, opnieuw nadenken, nog meer lezen en… blijven nadenken!

Thamnophis sirtalis tetrataenia, volwassen vrouw
Thamnophis sirtalis tetrataenia, volwassen vrouw

Er zijn veel zaken waar je je bewust van moet zijn als je een huisdier wil gaan aanschaffen. Of dat nu een slang is of een kip of een hamster.
Voordat je overgaat tot de aanschaf van een terrarium en slangen zul je jezelf eerst het een en ander moeten afvragen om later niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

# Hoeveel tijd denk ik aan mijn nieuwe hobby te kunnen spenderen?
# Wat mag het kosten en kan ik dit over langere termijn volhouden?
# Hoeveel ruimte heb je ter beschikking en kun je dit uitbreiden als dat nodig is wanneer je slangen groter worden?
# Kan ik op een eenvoudige manier het hele jaar door aan het juiste voedsel komen?
# Is er een dierenarts in de buurt met verstand van reptielen waar ik naar toe kan wanneer mijn slangen ziek worden?
# Heb ik de kosten voor een dierenarts er voor over, ook al kost een nieuw slangetje waarschijnlijk minder?
# Woont er een ervaren reptielenhouder in de buurt die bereid is om me met advies bij te staan als dat nodig is?
# Is er iemand bereid mijn dieren te verzorgen als ik op vakantie ga?

Kortom. bezint eer gij begint!

Ik weet ook niet alles en leer elke dag weer wat bij.
Zijn jouw ervaringen afwijkend van de mijne. laat het me dan weten. Mail me maar.
Kousebandslangen worden vaak als ideale slangen voor beginners beschouwd. Dit is aan de ene kant wel waar, maar wanneer je deze dieren aanschaft wanneer je slecht, of niet voorbereid bent, dan gaat het vaak helemaal verkeerd.
Wanneer je je goed voorbereid hebt zijn sommige soorten van deze slangen goed geschikt voor de startende terrariumhouder.

Ik ga hier geen compleet terrariumboek neerschrijven.
Zaken zoals hoe je een terrarium bouwt of welke soorten thermometers er zijn zul je hier niet vinden. Er zijn talloze algemene terrariumboeken in de handel en op het internet is er over deze materie onwaarschijnlijk veel te vinden. Het wemelt er van de websites over het hoe en wat van de terrariumhobby en ook zijn er behoorlijk wat forums waar je terecht kunt voor algemene info. De info die je hier zult vinden gaat voornamelijk over allerlei zaken rondom Thamnophis, maar is merendeels ook van toepassing op andere “visetende slangen”.
Genoeg gebazeld nu. aan de slag.

Thamnophis sirtalis tetrataenia, jong...
Thamnophis sirtalis tetrataenia, jong…

Laat je niet verleiden tot de aanschaf van wildvangdieren!! Koop in principe je dieren bij een kweker. Dit heeft namelijk een aantal voordelen.

# Ten eerste worden er dan geen dieren voor “jouw plezier” uit de natuur gehaald. Niet dat dit altijd erg is, maar het is dan wel zonde als die dan in handen komen van een onervaren iemand waar de slangen een groot risico lopen om dood te gaan.
# Ten tweede zijn nakweekslangen in het algemeen vrij van ziektes en parasieten en zijn ze al gewend aan het leven in een terrarium.
# Ten derde kun je allerlei advies vragen aan de kweker. Gewoonlijk vertellen ze je graag hoe je alles het beste kunt aanpakken. En je kunt met eigen ogen zien hoe de kweker zijn dieren houdt.

Hoe vind je nu een kweker?

# Er zijn een aantal Facebookpagina’s te vinden van kwekers. Zoek op FB naar “thamnophis” en je vindt ze vanzelf.
# Neem contact op met webmasters van websites die over Thamnophis gaan. Op de “Links-pagina” vind je een aantal websites van kwekers.
# Er worden tegenwoordig regelmatig beurzen georganiseerd waar allerlei reptielen e.d. verkocht worden. Vaak staan er ook enkele kwekers van kousebandslangen met hun nakweekdieren.
# Houd de aanbiedingen op sites zoals Marktplaats in de gaten. Vertrouw je de aanbieding niet, vraag het dan even na op het forum.
# Kijk op de “Te Koop-pagina“op deze site. Wellicht heb ik nog wel wat in de aanbieding wat je leuk vindt.

De daadwerkelijke aanschaf…

Welke soort kies je?

Dit kan van een aantal factoren afhangen.
De belangrijkste en tevens de meest voor de hand liggende is de beschikbaarheid. Je kunt bijvoorbeeld Thamnophis gigas een geweldige soort vinden en deze in een terrarium willen gaan houden. Maar ja, deze soort wordt nooit en nergens aangeboden.

Of je vindt Thamnophis sirtalis tetrataenia een mooie slang om mee te beginnen, maar je hebt er het geld niet voor.

Thamnophis sirtalis tetrataenia, baby
Thamnophis sirtalis tetrataenia, baby

Want deze fraaie ondersoort is redelijk prijzig en het zit er niet in dat dit veel omlaag zal gaan in de nabije toekomst.

Mijn advies: begin met een “goedkope”, sterke soort. Je zult daar veel plezier van hebben end kans op calamiteiten zoals voedselweigering en ziektes zijn redelijk klein. En bij de sterke soorten “mag” je af en toe een foutje maken. Veel kousebandslangen zijn namelijk oersterk en passen zich makkelijk aan.
Ook zijn deze soorten vaak tamelijk makkelijk verkrijgbaar.
Wanneer je wat meer ervaring hebt opgedaan kun je altijd nog een “dure en/of moeilijke soort” erbij nemen.

Soorten die voor niet al te veel geld en met regelmaat worden aangeboden zijn o.a. Thamnophis sirtalis sirtalis, Thamnophis sirtalis parietalis, Thamnophis radix en Thamnophis marcianus. In dit rijtje past ook Thamnophis elegans vagrans, maar deze wordt (nog) niet regelmatig aangeboden.

Waar let je op wanneer je een slang aanschaft…?

Om te beginnen zal een betrouwbare kweker je geen ongezonde dieren verkopen. Dat is een kwestie van vertrouwen, dus een goede reden om je dieren niet zomaar bij de eerste de beste aan te schaffen.

# Een gezonde slang “ziet er goed uit”. Ook een onervaren persoon ziet het wanneer een slang “er niet goed uit ziet”.
# Een gezonde slang is actief en alert.
# De slang moet er enigszins rond uitzien in dwarsdoorsnede, want dan is hij normaal gevoed. Is dit niet het geval, dan is hij om de een of andere reden vermagerd en vaak zijn deze dieren dan ook ernstig verzwakt en dus: niet kopen.
# De staartbasis mag niet ingevallen zijn, want dan is hij erg mager. En als je de reden niet weet waarom het dier mager is. niet kopen!
# Zijn er oude stukken vervelling op het lichaam aanwezig, dan is dat niet normaal en dus: niet kopen.
# Wanneer de slang bij aanraking of benadering niet tongelt: niet kopen.
# Wanneer het dier een hoorbare ademhaling heeft (ik bedoel niet het sissen wat slangen zo nu en dan doen) en/of bellen blaast en/of met geopende bek ligt en/of slijmdraden uit de bek heeft hangen: niet kopen. Het dier is dan minimaal verkouden, maar kan ook aan een longontsteking lijden.
# De cloaca van een gezonde slang is schoon. Wanneer er resten van ontlasting of een andere substantie op of rond zitten: niet kopen.
# Wanneer er verwondingen, bulten of pokken aanwezig zijn op het lichaam, dan beter niet kopen. Bij een gezonde kousebandslang liggen de schubben plat op het lichaam; als ze enigszins ” rechtop” staan, dan kan er sprake van pokken zijn door een verkeerde verzorging.
# Wanneer je een kousebandslang oppakt, dan zal hij zich hiertegen verzetten en willen vluchten. Je voelt de spierkracht van een dergelijk dier goed. Ligt een slang als een slappe veter in je handen: niet kopen.
# Heb je het dier toch in je handen, kijk dan of er kleine, bewegende puntjes over de schubben kruipen. Dit zijn mijten en die zijn niet zo simpel te bestrijden. Vooral rond de ogen kun je ze vaak goed zien. Neem eventueel een loep mee (of zet je leesbril op). Beter koop je zo’n dier niet.

Thamnophis sirtalis tetrataenia, volwassen vrouw
Thamnophis sirtalis tetrataenia, volwassen vrouw

Al de bovenstaande punten wijzen op een dier dat niet gezond is, slecht verzorgd is en/of wildvang is.
Bij een goede kweker kom je dit soort ellende gewoonlijk niet tegen, al moet je ook hier altijd je ogen goed de kost geven. Vraag eventueel of een ervaren houder van kousebandslangen met je meegaat.

Wanneer je een dier hebt aanschaft vraag dan altijd naar de naam en het telefoonnummer en/of e-mail adres van de kweker.
Vraag hem/haar of het goed is dat je contact opneemt als je nog vragen hebt. Een goede kweker zal daar geen bezwaar tegen hebben. Integendeel… vaak zijn goede kwekers nieuwsgierig naar hoe het met “hun kind” gaat.
Zorg dat het dier tijdens het vervoer goed verpakt is. Kleine slangetjes in een krekeldoosje o.i.d. met hierin een paar proppen keukenpapier. Stop het doosje maar op een luchtige manier vol, zodat het slangetje zich schrap kan zetten tussen de proppen. Dat levert veel minder stress op tijdens het vervoer dan wanneer het dier in een leeg bakje vervoerd wordt.
Zet het bakje of de bakjes in een afsluitbare “curverbox”.

Let op! Slangen zijn meesters in het ontsnappen, dus verzeker je ervan dat alles goed afgesloten is. Een kousebandslangetje van 20 – 30 cm dat ontsnapt is in de auto vind je vrijwel zeker niet terug.

Zorg er voor dat het niet te koud of niet te warm wordt tijdens het vervoer. Onder het vriespunt is te koud. Beste temperatuur is tussen 15 en 25 °C. Dat is in principe altijd veilig.
Het gevaarlijkst is een te hoge temperatuur. Komt deze boven de voor kousebandslangen kritieke waarde, dan sterft het dier. En als de “curverbox” in de zon staat in een auto, dan loopt de temperatuur snel erg hoog op. Wat de precieze kritieke temperatuur voor deze slangen is weet ik niet, maar alles boven de 30 °C is potentieel gevaarlijk. Niet dat kousebandslangen dood gaan boven de 30 °C., maar van 30 °C. naar 40 °C. of hoger is een kleine stap in de zon.

Ben je bang dat de slang onderweg te koud zal worden, dan kun je een kruik of limonadefles gevuld met water van ca. 25 – 30 °C. in de “curverbox” leggen. Als je niet langer dan een paar uur onderweg bent is dit afdoende. Zorg er wel voor dat de fles niet op de slang kan rollen o.i.d. Wanneer je langer onderweg bent zul je het afgekoelde water een keer moeten vervangen als dat mogelijk is.

Thamnophis sirtalis tetrataenia, baby
Thamnophis sirtalis tetrataenia, baby

Ook kun je voor langere reizen een zogenaamde “heat pack”of “heathing pad” aanschaffen. Deze kun je bij een beetje terrarium-winkel wel kopen, maar persoonlijk heb ik er weinig ervaring mee.
Echter: normaal gesproken hoef je niet bij te verwarmen tijdens de reis. Zelfs in de winter is het in een auto niet koud tijdens de reis. Een wat lagere temperatuur houdt de dieren rustig en als ze zich niet bespied voelen en zich vast kunnen zetten tussen de papierproppen zal de stress tot een minimum beperkt blijven.

Kijk op de “Terrariumpagina” voor meer info over het quarantaine bakje waarin je de net aangeschafte slang in eerste instantie hoort te plaatsen.


Hit Counter provided by Skylight