Voedsel

Op deze pagina laat ik zien wat je een kousebandslang zoal kán voeren. Op de pagina Voeding 1 vertel ik hoe ík mijn kousebandslangen voer.

Hoe vaak voer je…

Hoe vaak je een kousebandslang moet voeren is een veel gestelde vraag. Vooral bij nog onervaren houders. Veelgemaakte denkfout is reptielen te vergelijken met bijv. zoogdieren. Laatstgenoemde eten dagelijks een of meerdere malen. Reptielen gaan echter veel efficiënter met hun voedsel om en eten veel minder vaak. Zo is een wekelijks maal vrij normaal voor het gemiddelde reptiel. Er zijn gevallen bekend van boa’s en pythons die een jaar niet eten, dan een maal tot zich nemen en dan weer een jaar vasten. Dit heeft alles te maken met het gegeven dat reptielen ectotherm (of “koudbloedig”) zijn.
Maar dit wetend, hoe vaak voer je dan je kousebandslangen?
Dit is niet zwart/wit uit te leggen. Er zijn geen vast omlijnde regels voor te geven. Wel kan ik vertellen hoe ik het doe.

Jonge dieren voer ik in de eerste maanden na de geboorte om de 2 à 3 dagen. Ze kunnen dan eten zoveel als ze op kunnen/willen.
Vanaf ongeveer de derde maand na de geboorte wordt dit om de 3 à 4 dagen en ook weer net zoveel als ze willen/op kunnen.
In het tweede levensjaar, na de eerste winterslaap, hou ik de eerste maanden nog een ritme aan van om de 3 à 4 dagen en weer net zoveel als ze op kunnen/willen.

Gaandeweg het tweede levensjaar worden de tussenpozen steeds groter, zodat ik tegen september/oktober op 1 x per week zit. Wel nog steeds net zoveel als ze op kunnen/willen.
Vanaf het derde levensjaar blijft het ritme op ongeveer 1 x per week net zoveel als ze op kunnen/willen. Je zal merken dat sommige dieren tevreden zijn met 1 à 2 voedselitems per voederbeurt (vaak mannetjes) terwijl andere exemplaren zich tot aan de nek vol eten. Laatstgenoemde dieren probeer ik dan wat minder te geven door deze dieren wat grotere voedseldelen uit het pincet te voeren. Dit leren ze vrij gemakkelijk als je wat geduld hebt. Ik geef dan grotere delen omdat ze daar lang over doen om het binnen te krijgen. Gaan ze toch te snel, dan haal ik het betreffende dier even uit het terrarium en zet het even in een curverbak o.i.d.
Heb je maar een paar slangen, dan kun je overwegen om deze, apart van elkaar, in curverbakken o.i.d. te voeren. Dit leren de meeste exemplaren vrij snel. Voordeel is dat je geen onderlinge strijd hebt, geen rotzooi in je terrarium en je weet precies hoeveel elke slang op heeft.
Ook kun je overwegen om je slangen met het pincet te voeren. Dit lukt bij veel soorten prima; alleen de nerveuze soorten/exemplaren willen hier niet aan. Ook bij deze methode heb je nauwelijks onderlinge strijd, weinig rotzooi in je bak en weet je precies hoeveel elk individu eet.
Ik heb lang alles uit het pincet gevoerd, maar dat is nu geen doen meer omdat ik inmiddels te veel slangen hiervoor heb.
Ook alle slangen apart in curverboxen doe ik niet omdat dit met veel slangen te tijdrovend is.

Tot een paar jaar geleden voerde ik alles tegelijkertijd, maar dan was ik vrij lang bezig en die tijd had ik vaak niet echt. Wijsheid komt met de jaren en ik besloot om een paar keer per week een deel van de dieren te voeren. Gaat een stuk relaxter en kost per keer veel minder tijd. Ik voer de slangen die absoluut toezicht nodig hebben tijdens de hele maaltijd in principe tegelijk. Dat kost het meeste tijd. Een of twee dagen later is de rest aan de beurt. Bij die slangen hoef ik niet constant aanwezig te zijn. De eerste 5 à 10 minuten is lang genoeg. Dan kan ik ondertussen de was ophangen op zolder o.i.d.

Een exemplaar dat niet wil eten en niet in een aankomende vervelling zit krijgt een aantekening. Ik schrijf op een papiertje dat hij/zij niet gegeten heeft. Mocht dit de komende voederbeurten weer het geval zijn, dan hou ik zo’n dier extra in de gaten. Meestal is er niks aan de hand, maar als je wat meer slangen is het handig om er even een aantekening van te maken.
Ik koop alle benodigdheden (spiering, kippenhart, visfilet) tegelijkertijd en maak er porties van die ik invries. Pinkies houd ik apart, simpelweg omdat ik die al diepvries koop. De dag dat ik ga voeren ontdooi ik een portie en de benodigde pinkies. Deze ontdooi ik zonder te verwarmen. Gewoon in het zakje op het aanrecht.

Waarschuwing vooraf!!

Blijf altijd in de buurt van het terrarium en wees alert tijdens het voeren.
Kousebandslangen hebben de neiging om elkaars eten uit de bek te stelen. Dit kan tot gevolg hebben dat de ene de andere (per ongeluk) opeet.

slang_eet_slangVan Yvon van het Garter- and Ribbon-Forum van Kingsnake.com mocht ik deze foto plaatsen.
Je ziet hier hoe het vreselijk mis kan gaan. Zal de tekst die bij de foto hoort letterlijk vertaald hier neer zetten.
Zie het als een geheugensteuntje en/of waarschuwing.
“Zijn je kousebandslangen bij elkaar gehuisvest en eten ze ook terwijl ze bij elkaar zitten? Als het antwoord JA is, dan zul je ze apart moeten zetten als hun grootte erg uiteen begint te lopen. Ik ben er namelijk een kwijt geraakt door kannibalisme, veroorzaakt door onoplettendheid. Ze hebben altijd om de vis gevochten (de een vangt de vis en de ander probeert, opportunisten als ze zijn, hem af te pakken. Toen een van de twee groter dan de ander werd, maakte het niet meer uit dat de andere slang aan het uiteinde van de vis hing. Op de foto zie je hoe dit er de volgende morgen uitzag!”

Persoonlijke noot van mij: dit is eigenlijk geen kannibalisme, maar per ongeluk een soortgenoot opeten.
Kannibalisme is het bewust/instictief opeten van een soortgenoot.
Bij sommige (onder-)soorten kun je echt geen moment onoplettend zijn, want anders geburen dit soort dingen. Berucht in dit geval zijn o.a. T. sirtalis pickeringii, T. hammondii, T. sirtalis dorsalis, maar ook T. atratus atratus (vnl. de jongen) kunnen er wat van.
Maar bij elke soort zitten er wel individuen die denken dat het stukje eten wat in de bek van een ander zit het lekkerst is. En alles in het werk zullen stellen om dat te pakken te krijgen. Ongeacht of het etensbakje nog vol of niet vol is.

Wat kun je een kousebandslang allemaal voeren?

# Voedingswaarde

Op de pagina Voedingswaarde vind je een aantal tabellen met daarin informatie over de voedingswaarde van allerlei soorten voedsel voor Thamnophis.

# Dode vis
Allerlei (diepvries-)soorten zijn te voeren. Ik voer voornamelijk spiering die ik bij Ronalds Diervoeders koop. Hier kost een kilo losgevroren diepvriesspiering ca. € 9,00 en de kwaliteit is altijd goed. Ook brengt hij het thuis, ongeacht waar in Nederland, voor een zeer acceptabel bedrag en de visjes komen altijd diepgevroren aan.

Spiering
Spiering

Bij de spieringbestelling heb ik ook wel eens wat pakjes Dillies mee laten komen. Dit zijn kleine, ongeveer 1 tot 4 cm lange diepzeevisjes. Mooi formaat voor jonge kousebandslangetjes. Deze worden ook diepvries geleverd. Niet alle slangetjes eten het van harte, maar als jeten03e het combineert met wat geknipte spiering gaan ze toch wel schoon op.
Ik voer ook zo af en toe koolvis, zalm, kabeljauw en wijting, maar doe dit vrijwel altijd in combinatie met spiering. Dit is dus echt bijvoeding. Vroeger gaf ik dit vaker, maar toen waren spieringen slecht verkrijgbaar en relatief erg duur. En aangezien spiering héle visjes zijn hebben ze meer voedingswaarde (alles zit er nog in). Sinds september 2007 geef ik, als onderdeel van het totale voedselpakket ook af en toe pangasiusfilet (wit) en meervalfilet (twee vissoorten die ik bij AH koop).

Dillies
Dillies

De Pangasius ypothalmus is ook een meervalsoort. De meervalfilet is waarschijnlijk van de Afrikaanse meerval (Clarias lazerna) die gekweekt wordt op Ameland. Dit voer ik slechts een paar keer per jaar en ook alleen als bijvoeding.
Het grote voordeel van het voeren van deze visfilets is dat slechte eters of voedselweigeraars vaak wel (goed) gaan eten als je deze visfilet aanbiedt. En als ze eenmaal (goed) eten, dan verhoog je de hoeveelheid spiering t.o.v. de visfilet.

Zo heb ik eens van een broer van me (een fanatieke visser) wat geep gekregen die hij in de Westerschelde had gevangen. Hiermee kreeg ik notoire voedselweigeraars fanatiek aan het eten. En na twee of drie keer eten geven (steeds minder geep in het bakje en steeds meer spiering) aten ze moeiteloos alleen spiering en groeiden ze als kool. Ook slome eters die geep voorgeschoteld kregen veranderden in “beesten” tijdens de maaltijd. Geep ruikt tamelijk sterk, dus dat zal wel de reden zijn dat ze er gek op zijn.
Het zo nu en dan voeren van zoutwatervis wordt wel eens afgeraden vanwege het zout, maar dat is onzin. Als je wel eens een zoutwatervis hebt gebakken zonder deze te kruiden, dan zul je gemerkt hebben dat het erg flauw smaakt. Zoutwatervis bevat niet meer zouten dan zoetwatervis, vermoed ik.
Experimenteren met verschillende vissoorten kan prima resultaten opleveren. Hetzelfde effect had aangeboden zalmfilet (uit de diepvries).

# Levende vis
In dierenwinkels en zo worden vaak goedkope goudvisjes verkocht.eten08
eten09Ook kun je soms beschadigde visjes voordelig kopen. Allerlei aquariumvisjes zijn te voeren. Maar de kwaliteit van de visjes is niet in elke winkel goed te noemen. Het beste kun je zelf een kweekje opzetten met guppen of een andere, gemakkelijk te kweken soort. Hierdoor heb je zelf in de hand hoe de kwaliteit van de visjes is. Je kan ook contact zoeken met je lokale aquariumvereniging.
Die kunnen je wellicht ook aan voordelige, goede visjes helpen die ze teveel hebben.
Ik voer zelf zelden tot vrijwel nooit levende vissen.
eten12Houd altijd in gedachte dat visjes die voor in het aquarium verkocht worden niet bedoeld zijn voor consumptie en je dus nooit zeker weet wat er mee gebeurd is.eten11
Bij het voeren van vis kan er een probleem ontstaan.
Dit hangt af van het wel of niet aanwezig zijn van thiaminase in de vis.

# Regenwormen
Geen mestwormen, want die lusten ze niet en ik heb ook wel eens ergens gelezen dat deze giftig kunnen zijn.
Verzamel je wormen in schone grond waar geen insecticiden gesproeid zijn.
Ze zijn ook wel te koop in hengelzaken, maar daar heb ik geen goede ervaring mee. Vaak worden deze wormen geweigerd. Ook vertrouw ik die wormen niet echt, want je weet maar nooit wat er mee gebeurd is. Ze zijn namelijk niet bedoeld als consumptiedier.
eten14Regenwormen worden vaak gebruikt om pasgeboren slangetjes mee “aan de praat” te krijgen. Mijn ervaringen hiermee zijn wisselend. Ik probeer dit liever met zalmfilet of een andere visfilet. Uiteraard probeer ik, als ze niks anders willen, ze aan het eten te krijgen met regenwormen (uit eigen tuin).

Klik hier voor een website over regenwormen (in het Engels)…

# Kippenhart
Ik geef, als onderdeel van een gevarieerd voedselpakket, regelmatig kippenhart aan de kousebandslangen. Ik ben er nog geen een tegen gekomen die dit niet wilde eten. Vaak pikken ze de stukjes hart er als eerste uit.
Ik koop ze bij Albert Heijn en vries ze in porties in. Na het ontdooien van een dergelijke portie knip ik de hartjes in stukken van het juiste formaat.
Aangezien de meeste kousebandslangen in de natuur ook kikkers e.d. eten, beschouw ik deze kippenhartjes als alternatief daar voor.

# Muizen
Zo gauw de slangetjes groot genoeg zijn om een pinkie op te kunnen, kun je hier mee starten.
Niet elke slang zal ze zomaar accepteren, maar als je een pinkie laat ontdooien in een zakje met voedsel dat hij gewend was om te eten, dan lukt het meestal wel.
Ik ben nog niet één kousebandslang tegengekomen die geen pinkies wilde eten.

Pinkies
Pinkies

Ik voer alleen af en toe een pinkie aan zwangere vrouwtjes (1 x per maand of zoiets). Zo nu en dan knip ik ook wel eens wat pinkies in kleine stukjes en geef deze dan aan nakweek slangetjes in hun eerste levensjaar. Verder geef ik geen muizen. Dit om te voorkomen dat de slangen vervetten; in de natuur eten kousebandslangen ook niet vaak muizen e.d. Maar dit is mijn keuze en ieder doet het maar op zijn eigen manier.
Advies: voer minder als je alleen muizen voert!
Naarmate de slangen groeien kun je ook de muizengrootte aanpassen. Grote exemplaren van bijvoorbeeld Thamnophis sirtalis eten zelfs volwassen muizen. Pinkies van ratten, hamsters, etc. kun je natuurlijk ook voeren.

# Amfibieën
Ik voer die persoonlijk niet en wel om de volgende redenen.
Ten eerste is het een duur voedseldier, want je zal kikkers moeten kopen. Alle in Nederland/België levende amfibieën zijn namelijk wettelijk beschermd en dat is niet zonder reden. Die mag je dus niet vangen!
Ten tweede loop je bij het voeren met wildvang kikkers het risico dat deze dieren inwendige parasieten overdragen op je slangen. In de natuur zullen de slangen wel resistent zijn tegen de parasieten die in de de amfibieën daar zitten, maar dat is niet zo zeker als het gaat om amfibieën uit andere werelddelen.
In de derde plaats loop je het risico dat wanneer je een kikkertje hebt gevoerd de slang niks anders meer wil. En kun je dan niet gemakkelijk aan kikkers komen, dan heb je een probleem.
Voor mij een belangrijke reden om geen kikkers en salamanders te voeren is een subjectieve. Ik vind kikkers veel te leuk om ze als voedseldier te gebruiken.
De laatste reden om geen amfibieën te voeren is dat ze prima zonder kunnen! Er zijn voldoende alternatieven. Het kan echter soms handig zijn wanneer je een verse roadkill-kikker vindt deze in te vriezen. Voedsel weigerende kousenbandslangen zijn nog wel eens aan het eten te krijgen door een voedselitem langs die kikker te wrijven.
Zie dit als een allerlaatste poging om een slang aan het eten te krijgen!
Hierbij kunnen er namelijk ook parasieten overgedragen worden, want niet alles gaat dood in de vriezer.
Je kunt natuurlijk wel een amfibieënkweek opzetten met de bedoeling de nakomelingen aan je slangen te voeren. Gebruik hiervoor dan geen giftige soorten als de reuzenpad of gifkikkertjes.
Amfibieënsoorten die relatief gemakkelijk in redelijke hoeveelheden zijn te kweken zijn o.a. de reuzenklauwkikker (Xenopus laevis), de dwergklauwkikker (Hymenochirus boettgeri), de axolotl (Ambystoma mexicanum) en de Spaanse ribbensalamander (Pleurodeles waltl). Bedenk echter wel dat je waarschijnlijk meer tijd bezig bent met je “voedselkweek” dan met je slangen.
Het kan natuurlijk een tweede hobby zijn/worden. Maar dan vind je het misschien vervelend om je nakweek amfibieën op te voeren. En loopt je kweek eens niet zo lekker en willen je slangen niks anders, dan heb je een probleem.
Dus wat mij betreft… vergeet de amfibieën als voedselitem.

# Kattenvoer
Daar kattenvoer een soort totaalvoedsel is waar kalk, vitaminen en mineralen inzitten, kan dit prima als onderdeel van het volledige voedselpakket dienen. Kijk op de verpakking wat er in zit.
Je kunt kattenvoer uit blik geven, maar ook de droge brokjes zijn goed te gebruiken.
Bij het blikvoer kun je het beste de gelei met warm water afspoelen zodat je brokjes, balletjes of stukjes overhoudt. Maak het zo nodig klein zodat het hapklare brokken worden. Zo verklein je het risico dat twee slangen hetzelfde voedselitem pakken. Welk merk je neemt moet je zelf maar bekijken.
Ook de droge brokjes worden wel gegeten. Laat deze een poos weken in water of gooi ze in de waterbak. Na het voeren natuurlijk wel even water verversen. Ook hier is het merk niet zo belangrijk.
Soms krijg je niet-etende slangetjes aan het eten met kattenvoer.

Kattenvoer
Kattenvoer

Geef niet alleen kattenvoer! Gebruik het als onderdeel van het voedselpakket. Grote voordeel is dat het gemakkelijk verkrijgbaar is, niet duur is en lang houdbaar is.
Persoonlijk geef ik dit nooit.
Mensen die wel zo nu en dan kattenvoer aan hun slangen voeren gebruiken vaak de varianten die bedoeld zijn voor oude katten of katten die op een dieet staan. Dit vnl. vanwege het zout dat dan minder aanwezig is.
Nooit geprobeerd, maar ik denk dat hondenvoer ook zo nu en dan kan dienen als bijvoeding voor kousebandslangen. Kijk hierbij, als je het wil proberen, goed naar de samenstelling.

 

# Naaktslakken
Sommige soorten lusten schijnbaar graag naaktslakken. Je kunt het altijd eens proberen.
Heb hier niet veel ervaring mee. Wel eens geprobeerd; de slangen (T. s. sirtalis) toonden wel interesse, maar aten ze niet op. Ik ving dan van die kleintjes in onze eigen tuin.
Ook is het een slijmerige, vieze boel om ze te voeren en dat alleen is al een goede reden om ze links te laten liggen.

# Diversen
In het verleden heb ik zo af en toe ook wel de volgende items gevoerd: kippenlever, milt, runderhart, kipfilet en mager soepvlees. Dit werd prima gegeten. Tegenwoordig voer ik voornamelijk spiering, kippenhart, kippenmaag, wormen, visfilets, visafval en (niet zo vaak) pinkies.

# Extra vitamines e.d.
Op de spiering, de kipfilet en het kippenhart doe ik bij elke voederbeurt een kalk-, vitamine- en mineralenpreparaat.
minerallIk gebruik Minerall indoor en een algemeen multivitamine preparaat. Ook doe ik er dan een beetje Thiamine (vitamine B1) doorheen. Ik geef de ene keer Minerall en de volgende keer het multivitamine preparaat. Op deze manier wissel ik dit af.

Ik voeg “zo min mogelijk” poeder toe.

De eerste twee koop je in de dierenspeciaalzaak of op reptielenbeurzen. Thiamine is bij de apotheek vrij verkrijgbaar en kost vrijwel niks.

# Tijdens de vakantie
Tijdens onze vakantie eten de slangen niks. Ik stop een kleine week voor we vertrekken met voeren en schakel de dag dat we vertrekken alle lampen uit. Waterbakjes worden een paar keer per week verschoond door een “oppas”. Meestal gaan we tussen de 2 en 3 weken weg en gedurende deze hele periode eten de slangen dus niks. Dit gaat perfect en de dieren hebben hier geen last van. Sterker nog, als ik probeer om ze een dag nadat we terug zijn gekomen te voeren (de lampen hebben dan alweer een dag gebrand), eten ze niet of nauwelijks. Pas na een aantal dagen hebben ze weer hun oude eetlust. De dieren vermageren niet en worden niet ziek. Ik heb zelfs de indruk (kan suggestie zijn) dat zo’n rustpauze ze goed doet. De gedachte hierachter is de volgende. In de natuur is het ook niet altijd prachtig weer. Tijdens periodes van kilte en regen blijven de slangen in hun schuilplaatsen en zullen niet/nauwelijks eten. Daar zijn de slangen op “gebouwd”. Ook in erg hete periodes zullen sommige soorten niet eten omdat ze dan in hun schuilplaatsen blijven. In het terrarium boots je dus een soort zomerrust na. Belangrijk is wel dat je alle verwarming/verlichting uitdoet en uitlaat.


Hit Counter provided by Skylight