Ziektes

Voorkomen is altijd beter dan genezen is een kreet die vaak geroepen wordt. Het is natuurlijk waar, maar zo simpel is het vaak niet.
Als er iets is wat je kunt doen, dan is het wel hygiënisch werken! Dat kan in ieder geval voorkomen dat er meer dieren ziek worden.

Persoonlijke hygiëne…

Wanneer je meerdere terraria hebt is het raadzaam om tijdens de werkzaamheden je handen goed te wassen tussen twee bakken in.
Beste methode is:
Maak je werk in terrarium 1 helemaal klaar.
Was nu je handen met gewone zeep. Wrijf je ingezeepte handen minsten 10 seconden stevig over elkaar. Hierdoor komen eventuele wormeitjes, bloedmijten of andere ziekmakers los van de huid.
Spoel nu je handen onder zo heet mogelijk water (+ 45 °C.) af terwijl je je handen weer stevig over elkaar wrijft.
Droog ze niet aan een handdoek af. Schud de druppels er zoveel mogelijk af en begin met het volgende terrarium.
Eventueel kun je je handen afdrogen met keukenpapier dat je weggooit na gebruik.
hygieneDoe dit in principe tussen elk terrarium als je op zeker wil spelen.
Doe dit in ieder geval wanneer je een zieke of een van ziek zijn verdachte slang verzorgd hebt!
Wrijf je handen na het wassen dan ook in met desinfectie vloeistof, zoals alcohol. Vraag je apotheker of dierenarts om advies in deze.handenwassen
Zelf gebruik ik, als ik iets niet vertrouw, wegwerphandschoenen.

De beste volgorde tussen je terraria is om de dieren (als dat mogelijk is) in volgorde van aanschaf te verzorgen.
De laatst aangeschafte komt dus ook als (voor-)laatste aan de beurt. Als allerlaatste komen de dieren die ziek zijn. Het quarantainegedeelte dus.

Dit alles lijkt overdreven en “veel werk”, maar neem van mij aan, als je eenmaal een uitbraak van bijvoorbeeld bloedmijt in al je terraria hebt, dan heb je nog veeeeeeeeel meer werk.

Heb je een stabiele groep dieren en is er al langere tijd geen nieuwe meer bijgekomen, dan is het tussen elke bak handen wassen niet echt nodig. Maar als je op zeker wilt spelen kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

Kijk ook eens op deze pagina. Hier vindt je ook nog allerlei tips en behandelwijzes. En hier vind je er nog een in het Engels…


Hit Counter provided by Skylight