Thamnophis rufipunctatus

Wetenschappelijke naam:
Thamnophis rufipunctatusrufipunctatus

Nederlandse naam:
Smalkopkousebandslang

Engelse naam:
Narrow Headed Garter Snake

Duitse naam:
Rotpunkt-Strumpfbandnatter/Schmallköpfige Strumpfbandnatter

Ondersoorten:
Geen

Foto’s van Thamnophis rufipunctatus…

Herkomst:
Twee van elkaar gescheiden populaties. Een in Arizona en het zuidwesten van New Mexico (USA) en een in het noorden van Chihuahua en Durango in Mexico.

Biotoop:
Typische bewoner van berggebieden. Is vooral te vinden aan de randen van wouden en andere begroeiing, maar dan wel in de buurt van snelstromende heldere beekjes, meren. e.d. De aanwezigheid van stenen waar ze onder kunnen kruipen lijken van belang te zijn voor hun voorkomen.

Voedsel:
Voedt zich vrijwel uitsluitend met in het water levende dieren zoals vissen, kikkers, kikkervisjes, salamanders en in het water levende ongewervelden.

Voortplanting:
De 8 tot 18 jongen worden tussen juni en augustus geboren. Ze zijn duidelijk lichter gekleurd dan de volwassen dieren en hebben een crèmekleurige onderkant.

Terrarium:
Over deze soort zijn nauwelijks terrariumervaringen bekend. Een groot terrarium met een groot waterdeel en verschillende schuilplaatsen lijkt voor de hand te liggen. Wordt beschouwd als een moeilijk houdbare soort. Vooral het voeren schijnt niet altijd gemakkelijk te gaan. Levende vissen in een ondiepe schaal of levende kikkers zou nog het beste gaan.Winterslaap van twee tot drie maanden wordt aanbevolen.

Bijzonderheden:
Lengte 45 tot 95 cm. Ze komen voor op hoogtes tussen 700 en 2500 m.Waarschijnlijk de meest waterminnende Thamnophis-soort. Lijkt een soort tussenvorm tussen Thamnophis en Nerodia te zijn. Erg schuwe soort.

Waarnemingen

observatie
Klik hier om naar de Waarnemingen-pagina te gaan…

Hit Counter provided by Skylight