Thamnophis scalaris

Wetenschappelijke naam:
Thamnophis scalarisscalaris

Nederlandse naam:
Mexicaanse gevlekte bergkousebandslang

Engelse naam:
Mexican alpine blotched garter snake/Longtail alpine garter snake

Duitse naam:
Treppen-Strumpfbandnatter

Ondersoorten:
Geen

Foto’s van Thamnophis scalaris…

Herkomst:
Langs de Transverse Volcanic Axis van centraal Mexico, van centraal Jalisco tot Veracruz (Districten Federal, Guanajuato, Jalisco, Michoacán, Oaxaca, Querétaro, Tamaulipas en Veracruz).

Biotoop:
De hoog in de bergen gelegen naaldbossen. Werd gevonden op een grasrijke, stijle bergwand, bij en onder stenen.

Voedsel:
Wormen, amfibiëen, hagedissen en knaagdieren. In enkele gevallen ook slangen (zie hieronder bij Bijzonderheden).

Voortplanting:
Er zijn slechts twee gevallen bekend.
Beide worpen vonden plaats in de 2e helft van de maand mei. Een worp bedroeg 8 slangen en de andere 15. Deze waren 17-18 cm lang.

Terrarium:
Alleen bekend dat ze schijnbaar erg ongunstig reageren als het terrarium te vochtig is.
Verder zijn er geen gegevens bekend.

Bijzonderheden:
Lengte tot ca. 50 cm.
Komt voor op hoogtes tussen 2100 en 4300 meter.
Heeft, voor een Thamnophis, een unieke hemipenis. Deze is erg lang en dun. De lengte bedraagt gemiddeld zo’n 27 subcudalen als hij in de staart ligt.
Er is een geval bekend van deze soort dat een exemplaar een jonge Crotalus triseriatus (Mexican dusky rattlesnake) heeft opgegeten. (Manjarrez et al. 2007. Southwest. Nat. 52: 258-262)
Een ander geval dat Thamnophis scalaris een slang heeft gegeten wordt beschreven door Mociño-Deloga et al. Men ving een volwassen mannetje en deze braakte “vrijwillig” een volwassen mannetje van de soort Thamnophis scaliger uit. De T. scalaris had een KopRompLengte van 483 mm en een StaartLengte van 102 mm (het puntje ontbrak); het gewicht was, na het braken, 67 gram. De uitgebraakte T. scaliger had een Kop-Romp-Lengte van 363 mm en een Staart-Lengte van 93 mm; het gewicht was 32,3 gram, waarbij rekening moet worden gehouden dat 10 – 15 % van de slang verteerd was.
De T. scaliger was met de kop eerst verslonden.
De T. scalaris was gevangen bij Acambay, Estudo de México, Mexico (19.863 °N, 99.803 °W) op een hoogte van 2720 meter. De gevangen slang is later weer losgelaten op de vindplaats. (Mociño-Deloya et al., Herpetological Review 40 (4), 2009)

Waarnemingen

observatie


Hit Counter provided by Skylight