Winterslaap tussendoor…

Het nut van winterslaap

Op 8 juli 2009 beviel mijn 3 jaar oude San Francisco Kousebandslang (T. sirtalis tetrataenia) van 22 perfecte, levende jongen en 1 dood, tweekoppig jong.

De vader van de jongen is een drie jaar oud mannetje.

De 22 babyslangen werden in twee groepen van elk 11 exemplaren ondergebracht in relatief kleine opgroei-terraria. Het merendeel van deze slangen at prima na een week. Bij een paar diertjes duurde het zo’n twee weken voor ze het aangeboden voedsel accepteerden. In die tijd gaf ik mijn nakweek kousebandslangen in eerste instantie alleen spiering. Ik leg deze visjes, geknipt in hapklare stukjes in een schaaltje in een laagje water. Wanneer er geen spiering geaccepteerd wordt kun je altijd nog over gaan op andere, minder toegankelijke voedseldieren.

De vier "kneusjes" in hun winterslaapdoos...
De vier “kneusjes” in hun winterslaapdoos…

Dit laatste was nodig voor zes slangetjes die niet wilden eten. Deze zes werden ondergebracht in een apart terrarium, samen met twee voedsel weigerende Guatemala Kousebandslangen (Thamnophis fulvus) welke op 26 juni 2009 geboren waren; de tien andere uit de fulvus worp aten prima.

Deze zes “kneusjes” kregen het volgende aangeboden: levende guppies, regenwormen, naaktslakjes, kipfilet, kippenhart, kippenmaag, kippenlever en spiering.

Twee van de zes San Francisco Kousebandslangen aten vrijwel meteen stukjes spiering en kippenhart. De andere vier (en eveneens de twee Guatemala Kousebandslangen) wilden niks van dit alles eten.

Ik heb de twee wèl etende T. s. tetrataenia bewust bij de niet-eters laten zitten om hen te stimuleren ook te gaan eten, maar dit gaf ook geen resultaat.

Op 12 augustus 2009 lagen de twee niet-etende T. fulvus toch nog onverwacht dood in de bak. De vier niet-etende T. s. tetrataenia maakten nog een fitte indruk en de twee etende exemplaren waren inmiddels flink gegroeid en hadden hun gewicht verviervoudigd. Deze werden dan ook bij de andere T.s. tetrataenia nakweekslangen gezet.

Omdat ik bang was dat de vier niet-etende slangetjes ook zouden doodgaan besloot ik ze te gaan dwangvoeren met spieringstaartjes. Deze staartjes bleven binnen en de slangetjes bleven redelijk actief. Ik dwangvoerde 1 x per week en bood hen 3 à 4 dagen later afwisselend voer aan.

Na vier keer dwangvoeren ben ik er mee gestopt omdat dit op de lange duur toch geen zin heeft. Het enige wat je bereikt is dat ze in leven blijven, maar groeien doen ze niet of nauwelijks.

kneusjes2
Dit Thamnophis sirtalis tetrataenia jong van een paar maanden oud heeft nog nooit gegeten…
kneusjes3
Thamnophis sirtalis tetrataenia jong van een paar maanden oud tijdens de controle…

 

 

 

 

 

 

 

Van half september tot half oktober werd er 1 à 2 keer per week voedsel aangeboden, maar er werd niks van gegeten.

Ik besloot om de diertjes maar in te laten slapen. Ze wogen elk slechts 2 à 3 gram en waren niet gegroeid sinds de geboorte. Ter vergelijking: hun broertjes en zusjes die wel aten waren op dat moment rond de 30 cm lang en wogen het tienvoudige. Toen ik de kleintjes uit hun terrarium haalde merkte ik dat ze nog tamelijk alert reageerden, maar wel behoorlijk mager waren.

Door die alertheid kwam ik terug op mijn besluit en i.p.v. in laten slapen heb ik ze in een doosje met vochtig zaagsel in de koelkast gezet.

In de koelkast naast de kaas en halvarine...
In de koelkast naast de kaas en halvarine…

Je hoort regelmatig dat slecht etende slangen na een koude rustperiode soms wel goed gaan eten. Dus waarom niet eens experimenteren met vier ten dode opgeschreven diertjes.

Ze gingen op 22 september 2009 de koelkast in (temperatuur 6 à 7 graden Celsius) en op 11 oktober 2009 heb ik ze er weer uit gehaald. Vijf dagen later heb ik er een bakje in gezet met vier spieringen van ca. 4 cm lang. Een uur later lagen er vier kleine San Francisco Kousebandslangen met een dik buikje onder de warmtelamp. Het etensbakje was leeg.

Conclusie: de 21 dagen durende afkoeling was een prima prikkel om vier niet-etende kousebandslangen probleemloos aan het eten te krijgen.


Hit Counter provided by Skylight