Parasieten…

Hier vindt je een Engelstalig artikel over parasieten bij reptielen…

Zoals alle reptielen kunnen ook kousebandslangen besmet zijn of raken met parasieten. Er zijn teveel soorten parasieten om op te noemen, denk ik, maar dit zijn de meest voorkomende:

# Wormen

Wormen (Trematoda of zuigwormen, Cestoda of lintwormen en Nematoda of rondwormen).

Verschijnselen die er op kunnen wijzen dat je kousebandslang hiermee besmet is kunnen o.a. zijn: niet eten en hierdoor in gewicht afnemen, wel eten en toch in gewicht afnemen en er steeds magerder uit gaan zien, braken, een opgezwollen achterlichaam (maagdarmstelsel), verstopping of juist diarree.

nematode
nematode

Faecesonderzoek door een dierenarts kan uitwijzen of er sprake is van een wormbesmetting en zo ja, om welke wormen het gaat. Zo zullen bijvoorbeeld lintwormen met andere medicatie bestreden moeten worden dan rondwormen.
Volg nauwgezet het advies van de dierenarts op om van de besmetting af te komen!
Zet het dier/de dieren in een quarantaineterrarium tijdens de behandeling en reinig hun normale terrarium met grote precisie. Ontsmetten en met zo heet mogelijk water ruim naspoelen is meestal wel voldoende. Van belang is om de voor het oog niet zichtbare wormeitjes in kieren en dergelijke te vernietigen. Gooi voorwerpen uit het terrarium die niet goed gereinigd kunnen worden weg. Reinig ook het quarantaineterrarium regelmatig op deze manier.

# Teken

Teek
Teek

Deze beestjes zitten meestal alleen op dieren die uit het wild komen. Het is een klein beestje dat tot de spinachtigen behoort. Ze bijten zich bij slangen vast in de huid tussen/onder de schubben en zuigen bloed uit hun gastheer.
Deze teken zijn vrij gemakkelijk te verwijderen. Durf je dit niet aan, laat het dan door een dierenarts doen.
Met een pincet pak je de teek zo dicht mogelijk op de huid van de slang vast en trekt hem voorzichtig, met een draaiende beweging, uit de slangenhuid.
Vroeger werd een teek, voordat hij werd verwijderd, eerst verdoofd. Doe dit niet! Gebleken is dat een teek dan nog snel allerlei “gifstoffen” in de gastheer pompt.
Controleer of de kop van de teek ook uit de huid gekomen is. Zo niet, dan kan er een flinke ontsteking ontstaan. Als de kop is blijven zitten is het raadzaam om de dierenarts te vragen deze te verwijderen
Vergeet niet om de teek dood te maken als deze eruit getrokken is. Dit kan door verbranding of met alcohol.

# Eencelligen

Een besmetting met eencelligen (bijvoorbeeld amoeben, flagelaten, coccidíën, cryptosporidium) kan alleen vastgesteld worden via faecesonderzoek.

flagelaten
flagelaten

Symptomen zijn: prooi uitbraken na een paar dagen, diarree, erg stinkende ontlasting, algemeen ongezonde indruk, voedselweigering, uitdroging, etc.

Ontlasting voor onderzoek niet koelen en zo vers als maar mogelijk laten onderzoeken. Eventueel tevoren een afspraak maken of het schikt bij de dierenarts zodat hij/zij de ontlasting bij aankomst meteen kan onderzoeken. Sommige organismen zijn namelijk alleen te zien als ze nog leven. Ook kun je je slang meenemen naar de dierenarts zodat deze een faeces-monster kan nemen en het direct kan onderzoeken. Doe dit in overleg.

Volg nauwkeurig het advies van de dierenarts op om de besmetting te bestrijden en laat na de behandeling de ontlasting nogmaals onderzoeken. Vraag aan de dierenarts wanneer je dit het beste kunt laten doen.

# Bloedmijt (Ophionyssus natricis)

Een besmetting met bloedmijt kan een regelmatig terugkerend fenomeen zijn. Zeker als je de bestrijding ervan niet serieus neemt.
Een besmetting met enkele bloedmijten (ook wel bloedluizen genoemd) is niet levensbedreigend en kan op zich ook niet zoveel kwaad. In een terrarium dat zeer frequent goed gereinigd wordt zal het zelden tot een grote uitbraak van bloedmijt komen.

Bloedmijten
Bloedmijten

Pas als een dier om een willekeurige reden verzwakt is en daardoor de besmetting met mijten zich massaal kan manifesteren wordt het een echt probleem.
Om alle ellende voor te zijn kun je natuurlijk beter zorgen dat je helemaal geen bloedmijt in je terrarium hebt.

Bloedmijt is een zogenaamde ectoparasiet. Dat betekent dat het hier om een parasiet gaat die op de buitenkant van zijn gastheer leeft. Naast dat ze bloed onttrekken aan het lichaam van de gastheer kunnen ze ook de overbrenger zijn van verscheidene ziektes. Wanneer je meerdere terraria hebt en je bent niet erg zorgvuldig met de hygiëne (kruisbesmetting tussen de verschillende bakken), dan kan het gebeuren dat ziektes vanuit het ene terrarium overgebracht worden naar het andere via de bloedmijt. Maar je besmet in elk geval al je terraria met bloedmijt.

Een bloedmijt is ongeveer 1 mm groot. Ze behoren, o.a. samen met de spinnen (orde Araneae) en de schorpioenen (orde Scorpiones) tot de klasse Arachnidae. Mijten en teken behoren tot de orde Acari binnen deze klasse. Ze hebben 8 pootjes en zijn donkerrood gekleurd. Met het blote oog gezien lijken het zwarte speldepuntjes die zich over het slangenlichaam bewegen. Vooral op lichtgekleurde dieren zoals albino slangen zijn ze goed te zien.
Een vrouwtje legt enkele tientallen eitjes per keer en die kunnen onder ideale omstandigheden al na een dag uitkomen. Om volwassen te worden doorlopen de larven een aantal nimfen-stadia. Het zijn behoorlijk taaie beestjes die, indien nodig, maanden zonder voedsel kunnen. In de eitjes kan de ontwikkeling maandenlang stilstaan als de omstandigheden niet juist zijn. Op het moment dat die omstandigheden weer goed zijn (bijv. hogere temperatuur) gaat de ontwikkeling weer verder. Deze eitjes worden op allerlei plaatsen gelegd. Door hun geringe grootte kan een vrouwelijke bloedmijt bijna overal komen en zal de eitjes dan ook in bijvoorbeeld onmogelijk kleine kiertjes e.d. leggen. Vandaar dat het noodzakelijk is dat alle niet goed te reinigen materialen in een besmet terrarium weggegooid moeten worden. Pas als de mijt volwassen is gaat hij op de slang leven. In de diverse nimfen-stadia leven ze gewoon los in het terrarium.
Wanneer een volwassen bloedmijt op zijn gastheer zit steekt hij zijn zuigsnuit tussen de schubben door in de huid en begint bloed op te zuigen. Ze blijven meestal een halve tot een hele week op het reptiel zitten waarbij de vrouwtjes wel 10 tot 15 keer hun eigen gewicht aan bloed kunnen opnemen.
Is zo’n vrouwtje helemaal gevuld met bloed, dan verlaat ze het reptielenlichaam en gaat op zoek naar een plek om de eitjes te leggen. Hierbij kunnen ze redelijke afstanden afleggen (tot wel enkele meters op eigen houtje en onbeperkt als ze door de verzorger op hun handen of schoonmaakdoekje o.i.d. meegenomen worden).

Eitjes van de bloedmijt
Eitjes van de bloedmijt

Controleer regelmatig de waterbak, want hierin vind je vaak minuscuul kleine nimfen van de bloedmijt. Ook merk je het aan slangen door hun gedrag. Besmette slangen liggen vaak ongebruikelijk lang in de waterbak. Dit doen ze om de mijten te verdrinken. Dat is een van de redenen waarom het van belang is dat slangen een waterbak hebben waar ze helemaal en met zijn allen tegelijk in moeten kunnen liggen Als je zo’n in het water liggende slang goed bekijkt, dan zie je op het boven het water uit stekende deel van het lichaam (meestal de neuspunt) een flinke hoeveelheid mijten zitten.
Dieren die besmet zijn met bloedmijt kunnen op de duur ook wat inactief worden en een wat suffe indruk maken. Ze verliezen tenslotte constant een beetje bloed en als de besmetting groot wordt zal het niet bij een beetje blijven. Ook zullen ze zich langs van alles en nog wat schuren omdat ze jeuk hebben en op die manier de pestbeestjes proberen kwijt te raken. In de natuur ontdoet een slang zich tijdens een vervelling van de mijten, waardoor de besmetting met mijten normaal gesproken binnen de perken blijft. Omdat in het terrarium de vervelling doorgaans niet a la minute wordt weggehaald werkt dat hier niet.

Enkele manieren om van bloedmijt af te komen die me ooit toegezonden zijn:

LET OP: bij een mede-kousebandslangenhouder zijn er een aantal van zijn “waterslangen” dood gegaan na het gebruik van een anti-luis-shampoo met de naam Loxazol!!!
De werkzame stof in Loxazol is permetrine.
Het is aannemelijk dat dit de doodsoorzaak is, maar niet bewezen.

# Terrarium helemaal leeg halen incl. achterwand. Bij de drogist anti-luis crèmespoeling halen (voor mensen). Sopje maken en terrarium daar helemaal mee schoon maken (wel een poosje laten luchten!!) Opnieuw een lekker warm sopje maken en de slang(-en) er 10 min. in laten. Kopje boven water houden met je hand en een heeeeeeel klein beetje water met je vinger over het kopje wrijven. Terrarium enkel inrichten met keukenrol, waterbak en een schuilplaats. Dit alles herhalen op de 3de dag. Dan is je slang mijt vrij. Nog 2 dagen wachten en zie je dan nog helemaal niks, dan je terrarium weer inrichten. Wij hebben dit alles gedaan en zijn sindsdien mijt vrij (de slang… en die HAD echt veel mijt!) Antiluis crèmespoeling blijft bij mensen 3 weken werkzaam omdat het een laagje om het haar geeft… Misschien dat dit ook de reden is dat we heel snel van de mijt af waren…Het laat dus naar alle waarschijnlijkheid ook een laagje tussen de schubben achter.

# Als je slang last heeft van mijt, moet je naast het hok goed schoonmaken elke dag je slang behandelen. Haal geen dure onnodige middeltjes in huis en dergelijke. Deze zijn giftig, hoe vaak er ook beweerd wordt dat het diervriendelijk is. Ga naar je keukenkastje en pak een fles sla-olie en smeer daar je slang een paar dagen mee in. Door de slaolie word de mijt zijn zuurstof ontnomen en gaat dood. Een voor de slang totaal onschadelijke manier om hem van mijt te ontdoen. Herhaal deze insmeer procedure een paar keer gedurende enkele weken. Hierdoor gaan ook de nieuwe, vers uit de eitjes gekomen mijten dood voordat ze zelf weer eitjes kunnen leggen. Volledig diervriendelijk en er komt geen gif aan te pas.

Andere manieren om de mijt kwijt te raken zijn…

Bij uw dierenarts kunt u het middel Frontline kopen. Vraag hoe u het in uw geval het beste kunt gebruiken.
Spuit in ieder geval nooit Frontline rechtstreeks op het dier, maar doe wat op een doekje en wrijf dit over de slang. Pas op bij neusgaten en ogen!
Reinig het terrarium zeer grondig en gooi alles weg wat niet te reinigen is.
Hier vind je een duidelijke beschrijving om van de bloedmijt af te komen met Frontline. Ik heb dit niet zelf geschreven dus het is niet MIJN ervaring.

Er zijn tegenwoordig roofmijten te koop die de bloedmijt op een natuurlijke wijze zouden bestrijden. Ik heb hier geen ervaring mee, maar het klinkt goed.
Lees hier meer over dit product – Dutchy’s


Hit Counter provided by Skylight