Vervellingsproblemen…

Normaal gesproken vervelt een kousebandslang in een stuk. Soms scheurt deze vervelling wel in stukjes, maar er blijven normaal geen vervellingsresten achter op de slang.

Een combinatie van deze drie zaken wordt gewoonlijk als de oorzaak gezien:

Het terrarium is te droog. (mijn terraria zijn kurkdroog en toch vervellen mijn slangen prima)
Er is geen waterbak in het terrarium aanwezig die groot genoeg is voor de slang om in te liggen. (er hoort hoe dan ook altijd een waterbak in het terrarium te staan)
Het dier is ziek of ondervoed. (mijns inziens de belangrijkste reden van vervellingsproblemen)

 

tetrataenia_shed

Wat te doen als er zich een probleem met vervellen voordoet?

Probeer de reden van de vervellingsproblemen te achterhalen en vind hiervoor een oplossing.
– Sproei in de vervellingsperiode twee keer per dag wat lauw water op de slang.
– Zet een afgesloten, kunststof bakje, met een gat erin waar de slang gemakkelijk door kan, in het terrarium. Vul dit bakje met vochtig sphagnum, vochtig zaagsel of vochtig keukenpapier. De slang gaat tijdens de vervellingsperiode in dat bakje liggen als hij daar behoefte aan heeft.
– Zorg dat er een waterbak aanwezig is in het terrarium die groot genoeg is voor de slangen om in te liggen.
– Zorg dat het dier beter wordt en beter doorvoed raakt.

Om het dier van zijn achtergebleven stukken vervelling af te helpen is het gewoonlijk voldoende om het dier een poosje te baden in lauw water. Na een half uurtje weken kun je de achtergebleven stukken vel er gemakkelijk afwrijven. Ook kun je het dier in een klein, geventileerd doosje met vochtig substraat stoppen. Na een uurtje of zo is alles losgeweekt.
Let op dat je het staartuiteinde niet vergeet te controleren. Als daar vervelling achterblijft kan dit leiden tot het afsterven van weefsel.

Vervellen
Vervellen

Wrijf altijd van “kop naar staart” als je vervelling verwijdert.
Ook is het van groot belang dat je kijkt of de oogkapjes verveld zijn. Zo niet, dan moet je die eraf halen. Een gemakkelijke methode is om een stukje plakband om je vinger te draaien met de plakkant naar buiten toe. Druk deze voorzichtig op het achtergebleven stukje vervelling op het oog. Daarna trek je dit voorzichtig los.
Wanneer dit alles niet tot een bevredigende oplossing leidt, neem dan contact op met een dierenarts.

 

 

 


Hit Counter provided by Skylight